Herinneringsboek Dag lieve …

 

Dag Lieve

Herinneringsboek voor kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt. “In dit boek lees je van alles over doodgaan. Over hoe het kan. En over wat er gebeurt als iemand is doodgegaan. In dit boek kun je ook schrijven, tekenen en plakken. Maar het hoeft niet. Je leest en doet gewoon de dingen die jij wilt. Het is jouw boek. Bij doodgaan horen een boel nieuwe woorden. Ken je een woord niet? Kijk dan achterin dit boekje. Waarschijnlijk staat daar de uitleg van het woord.”

 

Uitgever: Zorgna
Link website: Zorgna

Zo gaat begraven

Bij een begrafenis loop je in een stoet naar het graf. Er is al een diepe kuil gegraven. Als iedereen om het graf staat, is er vaak nog een toespraak. Iemand van het uitvaartcentrum laat de kist in het graf zakken. Daarna mogen de nabestaanden de eerste aarde op de kist gooien. De gasten lopen langzaam langs het graf. Sommige mensen gooien aarde op de kist, andere gooien bloemen. Als iedereen weg is, maakt de grafdelver de kuil netjes dicht.

De grafsteen
Vaak wordt er na de begrafenis een steen op het graf gezet: een grafsteen. Op de grafsteen staat wie er in het graf ligt, wanneer hij is geboren en wanneer hij doodging. Soms staan er ook nog andere dingen op de grafsteen, zoals een gedichtje of een foto. Bij het graf of op de grafsteen kun je mooie spulletjes neerleggen, zoals bloemen, knuffels of tekeningen. Als je plastic om de tekening doet, kan hij ook tegen de regen.

Onder de grond
Sommige mensen denken dat wormen het dode lichaam opeten. Maar dat is helemaal niet waar. Zo diep komen wormen niet en ze lusten ook geen vlees. Het zijn vooral bacteriën die het lichaam opruimen. Piepkleine wezentjes die je niet met het blote oog kunt zien. Ze zitten in het lichaam en in de grond. De kist is vaak na een jaar al verdwenen. Van het lichaam is na tien jaar meestal alleen het skelet nog over.

Weetje
Als je bij het open graf staat, lijkt de kist wel te zweven. Dat is natuurlijk niet zo. De kist staat op latjes of er staat een liftje onder. Als de kist op latjes staat, laten mensen hem later met touwen naar beneden zakken. Als er een liftje onder staat, hoeft iemand alleen maar op een knop te drukken. Dan zakt de kist naar beneden. Later wordt het liftje weggehaald.

Schermafbeelding 2015-08-20 om 16.52.45