Ommetjes Nijmegen

Tekstschrijver Ommetjes app NijmegenRake taal liep, schreef en fotografeerde een groot deel van de bijna 30 ommetjes in Nijmegen, in opdracht van en samen met Bureau Stroom.
De korte wandelingen langs natuurlijke, historische en culturele bijzonderheden in Nijmegen zijn nu in een gratis iPhone app verzameld.

 

Download een voorbeeld van een ommetje

 

 

Opdrachtgever: Bureau Stroom
Link website: Gemeente Nijmegen

Ommetje Hunnerberg

De Nijmeegse stuwwal is ontstaan toen dikke ijstongen zand, klei en steen voor zich uitschoven in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Oorspronkelijk was de helling nog flauw, maar uitslijting door de Waal heeft deze steil gemaakt. Holle wegen als de Beekmansdalseweg zijn door water uitgesleten in de stuwwal. Mensen gebruikten de geulen als snelle verbindingsweg. Paard en wagen woelden de grond om en het regenwater spoelde de grond weg.

Op het Kops Plateau lag zo’n 2000 jaar geleden een Romeins legerkamp. De Romeinen maakten graag gebruik van de strategische ligging: vanaf hier kon men tot ver voorbij de Waal het gebied overzien.

Het Vrouwendal is een natuurlijk dal in de stuwwal. Tussen de bomen door ziet u de Ooijpolder. Voordat de mens de Waal intoomde, waaierde de rivier breed uit. Op die manier zijn de Ooijpolder en verder naar het westen de Betuwe ontstaan.